adrigreen1


Projekt pod nazivom Zelena i intermodalna rješenja za jadranske luke i zračne luke (Green and intermodal solutions for Adriatic ports and airports - ADRIGREEN) je projekt, koji se realizira u okviru Interreg V-A Italija-Hrvatska, programa transnacionalne suradnje 2014.-2020.
Program je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru cilja Europske teritorijalne suradnje tijekom programskog razdoblja od 2014. – 2020. godine.
Upravljačko tijelo Programa suradnje je Regija Veneto, Italija. Nacionalno tijelo u Republici Hrvatskoj koje koordinira provedbu Programa zajedno s ostalim državama sudionicama je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.
Projekt je započeo u siječnju 2019. godine i očekivano je da će završiti do siječnja 2021. godine. Ukupni odobreni proračun projekta iznosi 2.104.217,00 EUR, od čega je 85% sufinancirano putem Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt će biti implementiran od strane 10 projektnih partnera.
Opis projekta:
Jedan od najznačajnijih problema, koji karakterizira jadransku obalu jest nesrazmjer razvoja infrastrukture i načina prijevoza, koji je uzrokovan nedovoljnim investiranjem i manjkom inovacija. U Hrvatskoj i Italiji postoje mnogi pomorski gradovi, koji se moraju nositi s velikim brojem putnika, posebice tijekom visoke sezone. Unatoč tome što cestovni prijevoz još uvijek velikim dijelom prevladava, broj putnika koji na jadransku obalu stiže trajektima i zrakoplovima povećava se iz godine u godinu. Međutim, većina jadranskih luka i zračnih luka nedovoljno su integrirane s drugim načinima prijevoza, uzrokujući time ozbiljne zastoje u prometu tijekom ljetnih mjeseci.
Projekt ADRIGREEN usmjeren je na to da se poboljša integracija hrvatskih i talijanskih luka i zračnih luka s drugim načinima prijevoza kako bi se povećao protok putnika u ljetnim mjesecima te kako bi se smanjio utjecaj jadranskih pomorskih i zračnih sustava na okoliš.
Cilj projekta je poboljšanje intermodalnih veza između luka i zračnih luka s drugim načinima prijevoza kroz testiranja raznih operativnih intermodalnih i tehnoloških rješenja. Kroz identificiranje i analizu već postojećih procedura, projektni partneri će iskušati određeni broj intermodalnih praksi kako bi mogli ocijeniti da li se iste mogu prilagoditi u prenijeti u predmetno programsko područje.

Projekt će dati sljedeće glavne rezultate:
• pronalazak adekvatnih rješenja za smanjenje utjecaja na okoliš od strane luka/zračnih luka kao i
poboljšanje intermodalnih veza između luka i zračnih luka s drugim načinima prijevoza
• detaljna analiza utjecaja na okoliš uključenih luka/zračnih luka
• ostvarenje 2 zajednička akcijska plana i to 1) za intermodalni prijevoz putnika od/do luka i zračnih luka i 2) održivo upravljanje lukama i zračnim lukama
• testiranje 6 novih pametnih rješenja na području Pule, Dubrovnike, Riminija, Ancone,
Pescare i Barija
• tehnički priručnik o identificiranim praksama
• Prekogranični forum zelenih i intermodalnih luka i zračnih luka sa ciljem predstavljanja rješenja, pojašnjenja prednosti i dijeljenja savjeta za nove strategije

Inicijalni sastanak projektnih partnera održan je u Puli dana 5. – 6. veljače 2019., te su se na istome projektni partneri upoznali i raspravili o projektnim aktivnostima, rasporedu i očekivanim rezultatima. Tijekom životnog vijeka projekta očekivano je održavanje još 4 dodatna sastanka i jedan prekogranični forum. Svi sastanci bit će popraćeni priopćenjima i konferencijama za novinare.
Nadamo se da će, pored spomenutih projektnih ciljeva, projekt također pridonijeti budućoj suradnji između uključenih država projektnih partnera te boljem razumijevanju pitanja vezanih za zračni promet i morsku povezanost.

Projektni konzorcij sastoji se od 10 projektnih partnera kako slijedi:
ZRAČNA LUKA PULA d.o.o., vodeći partner
ZRAČNA LUKA DUBROVNIK d.o.o.
AEROPORTI DI PUGLIA S.P.A.
AIRIMINUM 2014 S.P.A., Rimini
ABRUZZO AIRPORT MANAGEMENT COMPANY Ltd.
LUČKA UPRAVA DUBROVNIK
CENTRAL ADRIATIC PORTS AUTHORITY
LUČKA UPRAVA PULA
SOUTHERN ADRIATIC SEA PORT AUTHORITY
UNIVERSITY POLITECHNIC OF MARCHE


Projektni tim Zračne luke Dubrovnik čine:
• Voditelj projekta i voditelj financija projekta: Hrvoje Spremić
• Tematski stručnjak: Josip Paljetak
• Voditelj pravnih poslova i nabave: Paula Krmek
• Voditelj marketinga i komunikacija: Nikolina Džamonja

Za sva pitanja vezana za projekt slobodno se obratite Zračnoj luci Dubrovnik na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Đurovića špilja

djurovica-spilja mid

DBV Info

dbv-info2